Home > Aanmelding

Aanmelding

Nationale Deutscholympiade 2017/18

Na een jaar stilte vindt dit schooljaar de Deutscholympiade weer plaats, de wedstrijd voor leerlingen met Duits in hun pakket. Leerlingen gaan de strijd met elkaar aan op de niveaus B1 en B2. Net als in voorgaande jaren organiseert de Sectie Duits van Levende Talen enkele voorronden, ook dit jaar op vier plaatsen in Nederland. De beste deelnemers van deze voorronden zullen tijdens de finale op vrijdag 23 maart 2018 in het Goethe-Institut in Amsterdam tegen elkaar in het strijdperk treden. De twee winnaars (de een op B1-niveau, de ander op B2-niveau) van deze finale zullen dan van 15 tot en met 28 juli 2018 Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale Deutscholympiade (IDO) in Freiburg. Beide winnaars zullen naar Freiburg im Breisgau worden begeleid door een docent Duits. De begeleidende docent zal in Freiburg im Breisgau gedurende de IDO met behulp van een door het Goethe-Institut ter beschikking gestelde beurs deelnemen aan een speciaal voor docenten bestemd programma. Onder het kopje Anmeldung Begleitlehrkraft hieronder kunt u lezen wat wordt verwacht van de begeleidende docent en hoe u in aanmerking kunt komen voor beurs en deelname.

  

Plaatsen, data en voorwaarden

Groningen, Rijksuniversiteit Groningen - vrijdag 17 november 2017 

Utrecht, Universiteit Utrecht - vrijdag 24 november 2017

Leiden, Universiteit Leiden, Faculteit Duits – vrijdag 1 december 2017

Nijmegen, HAN-ILS-Duits, Faculteit Educatie – vrijdag 8 december 2017

De bijeenkomsten beginnen steeds om 13.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Net als tijdens de finale (die een hele dag duurt) zullen de deelnemers tijdens de voorronden de strijd met elkaar aangaan op het gebied van lees-, luister- en spreekvaardigheid, alsmede in samenwerking en creativiteit. De prestaties worden beoordeeld door een deskundige jury.

Per school kunnen maximaal vier leerlingen deelnemen. Deze leerlingen moeten geboren zijn in de jaren 2001, 2002, 2003 of 2004 en kunnen uit zowel klas 3 vwo als klas 4 havo en vwo komen. Ze mogen geen Duitstalige ouders hebben. Ook leerlingen die een aantal jaren in een Duitstalig land hebben geleefd kunnen wij helaas niet laten deelnemen. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen. Bij overschrijding van het maximum aantal van 25 deelnemers per voorronde zullen wij helaas genoodzaakt zijn om een reservelijst te hanteren, gebaseerd op de volgorde van aanmelding.

De precieze locatie van de voorronden wordt bekendgemaakt na plaatsing van de deelnemers. Tot slot nog het volgende: wilt u de leerlingen die u aanmeldt er nadrukkelijk op wijzen dat ze bereid moeten zijn om daadwerkelijk deel te nemen aan de internationale Deutscholympiade in Freiburg indien ze de finale in Amsterdam winnen.

 

Aanmelding leerlingen

Aanmelding is mogelijk tot één week voor de te houden voorronde. Wilt u een of meer leerlingen aanmelden? Stuur dan een mail naar Paul Stevelmans (p.stevelmans@home.nl). U ontvangt dan van hem een webadres waar u de volgende gegevens van de leerlingen moet invullen:

Leerling: voor- en achternaam, e-mail-adres, geboortedatum, geboorteplaats, klas, schooljaar

School: naam, naam begeleidend docent, e-mail-adres docent, telefoonnummer docent

 

Anmeldung Begleitlehrkraft

Pro Land begleitet eine Deutschlehrkraft die zwei ausgewählten Schüler/innen nach Freiburg. Für die Begleitkehrkraft findet am gleichen Ort ein internationales Seminar zu Themen statt, die Deutschland und die DACHL-Länder (gemeint sind deutschsprachige Länder) insgesamt betreffen oder zu kulturell ausgerichteten Programmen für den Deutschunterricht und zur Schule der Zukunft. Es gibt Raum für Fragen, die die Lehrkräfte mitbringen und die sie
gemeinsam klären möchten, Austausch zu eigenen kreativen Unterrichtsprogrammen und gemeinsame Freizeitaktivitäten mit den IDO-Teilnehmer/innen.
Die Begleitlehrkräfte nehmen an der Eröffnung, am Abschluss und an der Preisverleihung der IDO teil.

Ohne engagierten Deutschunterricht würde es keine Deutscholympiade geben. Mit dem Stipendium zur Teilnahme an dem internationalen Seminar möchten wir eine Deutschlehrkraft für ihren Einsatz belohnen. Dabei sollte möglichst die Deutschlehrkraft, deren Schüler/in, unabhängig vom GER-Niveau die meisten Punkte erhalten hat, mit nach Freiburg fahren. In der Praxis ist die Deutschlehrkraft des Schülers/der Schülerin mit der höchsten Punktzahl jedoch nicht immer abkömmlich. Um sicherzustellen, dass die Lehrkraft wirklich mitfahren kann und will, müssen interessierte Deutschlehrkräfte bis zum 2. März 2018 per E-Mail an Volker.Pfeiffer@goethe.de versichern, dass Sie vom 15. bis zum 28. Juli 2018 an dem internationalen Seminar in Freiburg teilnehmen können. Zudem müssen die interessierten Deutschlehrkräfte bei dem Finale der nationalen Deutscholympiade am 23. März 2018 im Goethe-Institut Amsterdam anwesend sein.

Aus der Gruppe der Deutschlehrkräfte, die per Mail ihr Interesse bekundet hat und die beim nationalen Finale anwesend ist, erhält die Deutschlehrkraft das Stipendium, deren Schüler/in die meisten Punkte erhalten hat. Es ist also nicht automatisch die Deutschlehrkraft eines ausgewählten Schülers die Begleitlehrkraft.

 

Voorronde op school

Op deze site vindt u onder de rubriek Links en downloads een voorbeeld van een Deutscholympiade. U zou daarmee op uw eigen school een voorronde kunnen houden.

 

Overig

Op de finaledag wordt er door het Goethe-Institut gezorgd voor een lunch en versnaperingen. Voor de voorronden geldt dat er voor koffie/thee en een versnapering wordt gezorgd. Wel verzoeken wij de secties/scholen om zelf de reiskosten van de deelnemers voor de voorronden en de eventuele finaledag te betalen omdat dat het budget helaas te boven gaat.

 

Sponsoren en partners

Klik hier voor de sponsoren en partners die de totstandkoming van de Deutscholympiade mogelijk maken.

 

 

 .